Gandesa és la capital de la comarca de la Terra Alta, nus de comunicacions, centre de serveis, nucli històric i parada obligatòria per als amants del bon vi i la bona taula. Passejant pels seus carrers descobrirem cases pairals monumentals, arcs i porxos de carreus, arquitectura romànica i modernista en forma d'església i de catedral... del vi.
Els carrers i places de Gandesa amaguen també altres tresors, en aquest cas gastronòmics, que podrem gaudir aquests dies aprofitant les Jornades del Corder de la Terra Alta. La primera parada la farem al restaurant Ginebrals, un local relativament nou a la ciutat [2011], situat al carrer de la Carretera de Vilalba, 21, molt a la vora mateix del Centre del Vi i de l'Oli, on es poden adquirir vins i olis de tots els pobles de la Terra Alta.


Per començar, el Piqué planteja uns entrants d'amanida tèbia de bolets amb reducció balsàmica de figues. De primer, bunyols de bacallà, i de tall, espatla de corder al forn amb romer i vi ranci: aposta segura. Les postres, fabiola de cafè amb crema anglesa i gelat de coco. Els vins, tots de Gandesa, són Vinyes del Grau, del prestigiós vinater local Josep Vicens, i Gandesola blanc, del Celler Cooperatiu. Les begudes es rematen amb mistela blanca o vi ranci, també de la cooperativa local. Amb aigües i cafès, 30 euros.
Al mateix carrer que el Piqué, l'avinguda de Catalunya, però al costat mateix de la plaça de la Farola, trobem el més nou dels restaurants de la ciutat que participen a les Jornades del Corder d'enguany. Es tracta del Sibarites, un restaurant petit i acollidor on podem acompanyar la punxadeta (tapa local) tot degustant una copa de vins de qualitat de la Terra Alta, especialment seleccionats per l'assessor enològic de la casa.

El celler d'aquest menú és molt remarcable: Mas d'en Pol blanc 2012, del Celler Clua de Vilalba dels Arcs; Llàgrimes de tardor blanc 100% garnatxa blanca 2010, de l'Agrícola Sant Josep de Bot; Somdinou negre 2011, del Celler Cooperatiu de Gandesa, i Prohom negre roure 2012, del Celler Coma d'en Pou, de Gandesa. Una veritable simfonia de terraaltes. Aigües i cafès, per 30 euros el comensal.
En fi... Continuarem un altre dia la ruta dels restaurants de Gandesa visitant dos establiments situats fora del nucli urbà i en indrets privilegiats: la Fontcalda i el coll del Moro. Fins aviat!