dissabte, 5 d’octubre de 2013

Aquest cap de setmana: mostillo, càtars, ibers... i corder a la Terra Alta

Aquest cap de setmana tenim bons motius per visitar la comarca de la Terra Alta, ja que són diverses les activitats que s'hi celebren. Destaquem les activitats que organitzen aquest diumenge, 6 d'octubre, a Horta de Sant Joan. Es tracta de la novena edició de la "Dolça tardor", la Festa del Mostillo i dels Productes d'Artesania, una mostra de productes d'elaboració artesana que vol retre homenatge a les tradicions i els costums de la terra, on es podrà trobar el bo i millor dels productes que la tardor ofereix.

 El certamen, que comptarà amb més de 50 parades d'exposició i venda, promocionarà majoritàriament els dolços típics de la zona i el principal protagonista de la celebració serà el mostillo, unes postres tradicionals, d'elaboració artesana a base most de raïm, que en aquesta ocasió seran elaborats per l'Associació de Dones "Col·lectiu de Dones Bàrbara".

I a l'hora de dinar, menú de corder. Horta de Sant Joan ofereix fins a sis motius per gaudir de les Jornades Gastronòmiques del Corder. Són aquestes

Can Joan (Horta de Sant Joan, tel. 977 43 57 14): Corder a la brasa amb guarnició. 25 euros.

Can Parrado (Horta de Sant Joan, tel. 977 43 56 28): Corder amb mel i romer. 28 euros.

Mas del Cigarrer (Horta de Sant Joan, tel. 977 43 51 53 - 649 89 30 90): Ternasco amb mel i fines herbes. 35 euros.

Miralles (Horta de Sant Joan, tel. 977 43 55 55): Bombó de costelletes de corder amb samfaina. 25 euros.

Venta la Parra (Horta de Sant Joan, tel. 977 26 30 47 - 690 29 42 83): Costelles de corder a la brasa amb guarnició o ternasco al forn de llenya. 25 euros.

Venta del Romé (Horta de Sant Joan, tel. 977 43 54 70 - 699 84 22 02): Espatleta de ternasco al forn. 35 euros.
 

Càtars a Caseres 
 Però no només això, aquest cap de setmana la Terra Alta presenta altres activitats. Avui dissabte, a Caseres, té lloc la jornada Els càtars, una ruta per Catalunya, que aplega especialistes i estudiosos d'arreu del país sobre aquesta matèria històrica. Un bon motiu per conèixer aquesta població de la Terra Alta, a la vora del riu Algars, a la llinda entre Catalunya i Aragó. I ja que estem a Caseres, a l'hora de dinar, podem degustar el corder a la pedra amb escalivada que ens presenta el restaurant Ca la Guaria (Caseres, 977 43 19 32 i 619 85 30 36), 29 euros.  

 






Ibers a Gandesa

Els amants a la prehistòria poden disfrutar del Cap de Setmana Ibèric que té lloc a l'assestament ibèric del Coll del Moro, al terme municipal de Gandesa. Hi fan diverses activitats durant avui dissabte (5) i diumenge (6). Una oportunitat única per conèixer el patrimoni arqueològic de la Terra Alta i com vivien i morien els ilercavons.  Ah, i d'unes vistes de la comarca espectaculars des del paratge del Coll del Moro.

A l'hora de dinar, Gandesa ens ofereix una àmplia oferta de restaurants, dels quals cinc participen a les Jornades Gastronòmiques del Corder. El que ens caurà més a mà és el Restaurant Coll del Moro
(Gandesa, tel. 977 42 12 02) que ens ofereix costelles de xai amb crosta, 31 euros. 

Però si ens allarguem fins a la ciutat, també podrem gaudir de la cuina delRestaurant Ginebrals (Gandesa, tel. 977 42 16 58 - 696 09 61 95): corder farcit de foie acompanyat de xips de iuca, moniato i patates, 30 euros.

Hotel Piqué (Gandesa, tel. 977 42 00 68): espatla de corder al forn amb romer i vi ranci, 30 euros.

Restaurant Sibarites (Gandesa, tel. 977 42 13 50): jarret de corder confitat amb romer, ceps i puré de patata Parmentier, 30 euros.

Al paratge de la Fontcalda, que ben bé val una visita,  trobarem el Restaurant La Fontcalda (Santuari de la Fontcalda de Gandesa, tel. 977 42 08 54 - 977 42 83 06 - 627 67 64 19) i les seues costelles de corder arrebossades amb patates panaderes i bolets, 25 euros. 



Guia de les Jornades del Corder

Però lers Jornades del Corder de la Terra Alta ofereixen altres opcions, fins a vint restaurant ens ofreixen plats i receptes cuinades amb corder terraltí i altres productes del país, entre els quals destaca l'oli i el vi. Consulta la guia de les jornades, els restaurants participants i els menús.

Clica la imatge:


Bon cap de setmana, i bon profit!

Salvador Miralles fa el pregó inaugural de les VII Jornades Gastronòmiques del Corder

Programa de Jornades del Corder de la Terra Alta 2015

Pep Sala i Max Sunyer, a la inauguració de les Jornades del Corder