dijous, 24 d’octubre del 2013

Corder pels espais de la Batalla de l'Ebre

La Terra Alta té molts motius per ser visitada. Un d'aquesta motius ben bé pot ser conèixer els espais de la Batalla de l'Ebre, tot just ara que es commemora el 75è aniversari d'aquells dramàtics esdeveniments. I tot recorrent aquests espais bèl·lics, situats en paratges i indrets de gran bellesa, podem aprofitar per conèixer alguns dels millors restaurants de la comarca i assaborir les receptes que ens proposen en el marc de les V Jornades Gastronòmiques del Corder.

Iniciem el recorregut per Vilalba dels Arcs, una de les poblacions on els vestigis de la Guerra Civil han perdurat. A Vilalba troben el Nou Moderno, un establiment amb molta tradició, totalment renovat i a l'avanguarda de la gastronomia comarcal. Ens rep M. Rosa Vallespí, la xef de la casa, i ens explica que el seu establiment és un dels pioners de les Jornades del Corder.

El Nou Modeno basa el seu secret en el "producte de proximitat amb un toc creatiu", segons explica M. Rosa. I això quda ben palès en el menú que aquest restaurant vilalbí presenta a les Jornades:  entrants de crema d'ametla marcona de la terra, reducció de moscatell, pernil cruixent i gelée de codonyat; fulles tendres, formatge cremós d'ovella, pols de nous i xopet de maçana àcida. El primer plat és a base de llom de bacallà amb pinyons torrats i arròs inflat. El segon, braó de corder amb reducció especiada de garnatxa blanca i herbes del mas. De postres, cremós de xocolate, taronja i d'aquosse d'ametla amb canyella. El celler és compost per vins locals: Mas d'en Pol blanc, de Xavi Clua, i 3D3 negre jove, de Bernaví. Aigües i cafè per 35 euros.



A pocs quilometres de Vilalba dels Arcs hi ha la població de la Pobla de Massaluca, i als afores trobem un dels indrets més sorpresents de la comarca, el pantà on desaigua el riu Matarranya.  Just aquí trobem Port Massaluca, el restaurant de les instalacions nàutiques de la Pobla. En aquest establiment ens ofereixen un menú format per xips de moniato, verdures a la brasa, corder a la brasa amb guarnició i coulant de xocolate amb gelat de vainilla. El vi, local, Hereus blanc i negre, de Caterra. Aigües i cafè per 19 euros.




També limítrof amb Vilalba dels Arcs és el municipi de la Fatarella, una altra població que va ser protagonista de la Batalla de l'Ebre. A la Fatarella hi ha la Casa Ecològica, un establiment agroturístic fet amb materials de construcció tradicionals i que aprofita pertot els recursos naturals. En el seu restaurant ens ofereixen picadetes amb embotits locals, milfulls de tomàquet i mossarella de búfala amb anxoves de l'Escala regat amb oli DOP Terra Alta; lletó a la milanesa amb guarnició, i mel i mató. Els vins, Mas d'en Pol blanc, de Xavi Clua, de Vilalba dels Arcs, i Vallmajor negre i Equinox mistela blanca, tots dos del Celler Batea. Aigües i cafè per 25 euros.



El Pinell de Brai, a la vora de Cavalls i Pàndols, és una altra població destacada en la ruta dels espais de la batalla ebrenca. I al Pinell hi ha el Restaurant Àngel, tot un clàssic de la gastronomia terraltina. El seu menú comença amb unes llesquetes de pa amb embotits del Pinell i croquetes de carn d'olla. Segueix amb carn de corder amb escalivada i patates al forn. I acaba amb dolços d'ametla. El celler és variat i permet triar entre el Serra de Cavalls negre, del Celler Serra de Cavall; el Don Ferranti negre, de David Gwyn Jones, o l'Escollades negre, tots del Pinell. De vi dolç ens presenten l''Equinox negre del Celler Batea. Aigües i cafè per 26 euros.



Acabem la visita als espais de la batalla de l'Ebre a Batea, on ens espera el menú del Restaurant Miravall amb un carpaccio de peus de porc amb melmelada de tomàquet, avellanes i parmesà d'entrant. De primer, timbal de patata, bacallà, ceba caramel·litzada i ou escumat. De tall, corder a l'aroma de sajolida al forn amb verduretes de la temporada. Les postres, a base de gelat de xocolate negre, taronja, pa cruixent i oli DOP Terra Alta. Els vins, tots locals: Vallmajor garnatxa blanca (Celler Batea), Tern garnatxa negra i sirà (Celler Tern) i Merian dolç (Celler Tarroné). Aigües i cafè per 30 euros.

I fins aquí el repàs als restaurants participants a les V Jornades del Corder de la Terra Alta. Els hem visitat tots i esperem tornar-los a visitar l'any vinent. Gaudiu de la Terra Alta i del corder aquest cap de setmana. Les jornades finalitzen el dia 27 d'octubre. Bon profit i fins a l'any que bé. Ha sigut un plaer!



Salvador Miralles fa el pregó inaugural de les VII Jornades Gastronòmiques del Corder

Programa de Jornades del Corder de la Terra Alta 2015

Pep Sala i Max Sunyer, a la inauguració de les Jornades del Corder