dimecres, 2 d’octubre del 2013

Horta de Sant Joan oferix sis maneres diferents de gaudir de les Jornades Gastronòmiques del Corder (i II)


Continuem el recorregut gastronòmic per la vila d'Horta de Sant Joan, la població que oferix més maneres diferents de gaudir de les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta 2013. Tal com ja vam comentar en una entrada anterior, un total de sis establiments de la població s'han sumat enguany a aquesta iniciativa: Can Joan, Can Parrado, Mas del Cigarrer, Miralles, Venta la Parra i Venta del Romé.

El fet que Horta de Sant Joan sigui una població carregada d'història i amb uns atractius arquitectonics i naturals remarcables, ha propiciat l'esclat del turisme en els darrers anys. En paral·lel, han proliferat diversos establiments de restauració i d'allotjament d'Horta de Sant Joan, que ara podem conèixer i degustar aprofitant les Jornades del Corder.


Aquesta segona entrega de les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta dedicada a Horta de Sant Joan la comencem a la Venta la Parra, ubicada a la carretera T-330, km 21, entre Prat de Comte i Horta.  Lluís Gil Sebastià ens explica que aquest establiment, fa dos anys que participa a les Jornades del Corder, des que va obrir portes. I ho fa presentant un parell de plats de corder ben tradicionals, a triar pel comensal. La Parra presenta costelles de corder a la brasa amb guarnició o bé el ternasco fet en forn de llenya. 
Cuina tradicional i de veritat, d'aquella de tota la vida.  Lluís Gil ens explica que el producte a la Venta la Parra és de primera. "El corder el treballem força bé perquè a casa som pastors i tenim carnisseria pròpia". Uns corders que pasturen i que s'alimenten de cereal, amb la qual cosa aquest establiment pot oferir una carn de qualitat, cuinada a la brasa, per a satisfacció dels seus clients. Ah, i no es pot oblidar l'assortiment d'embotits d'elaboració pròpia que acompanya el menú de Venta la Parra, ni el cóc amb mel o les pastes típiques acompanyades d'aiguardent de Prat de Comte que ens ofereix de postres. Els vins del menú, d'Horta de Sant Joan.


Entrem al nucli urbà per visitar el Restaurant Can Joan, a l'avinguda dels Ports, 41. Una bona opció per als amants de la bona taula. El menú que ens presenta aquest establiment s'inicia amb un aperitiu de la casa i un primer plat molt entroncat en la tradició culinària catalana d'interior: unes torrades d'escalivada amb botifarra d'arròs o sardina de casco. Tot seguit arriba el plat principal, a base de corder, cuinat a la brasa i acompanyat d'una suculenta guarnició. Can Joan s'inclina també per unes postres ben arrelades a la terra: mel i mató, o brossat, com es diu al poble. El celler està compost pel blanc i el negre Racó del Convent, de la Bodega Horta, de la mateixa localitat. Per rematar la faena, una bona tassa de cafè.





I acabem la nostra sèrie de comentaris sobre la ruta gastronòmica per Horta de Sant Joan fent estada al més jove dels establiments de restauració hortalans. Ens referim a Can Parrado, restaurant elegant situat al carrer del Medi Natural, amb bones vistes a l'exterior i servei de cafeteria. El debut de Can Parrado a les Jornades del Corder de la Terra Alta no pot ser més suggerent. Obre el menú amb encenalls de pernil amb meló i vinagreta de poma i cassoleta de calamarsets amb fabetes. Continuem amb un arròs caldós amb carxofa i costella. I rematem la degustació amb un corder amb mel i romer. Per acabar l'àpat, unes boletes de meló amb raïm amb vi dolç. El celler ens presenta dos propostes molt interessants: un blanc ecològic del Celler Frisach, de Corbera d'Ebre, i el vi local Racó del Convent, de la ja comentada Bodega Horta. Per disfrutar.



I fins aquí la ruta gastronòmica del corder per Horta de Sant Joan. Però no voldríem acabar sense fer un altre comentari, també gastronòmic, sobre la festa que ens regala la vila dels Ports aquest diumenge, 6 d'octubre. Horta de Sant Joan organitza la novena edició  de la Dolça Tardor, Festa del Mostillo i Productes d'Artesania, un bon moment per gaudir dels atractius de la vila i de tot el seu sabor. Serà un bon motiu per conèixer el mostillo, un dolç tradicional de la zona, fet a base de most de raïm.
Així, doncs, recordeu: aquest diumenge pot ser redó gaudint del corder i del mostillo a Horta de Sant Joan! Bon profit.

Salvador Miralles fa el pregó inaugural de les VII Jornades Gastronòmiques del Corder

Programa de Jornades del Corder de la Terra Alta 2015

Pep Sala i Max Sunyer, a la inauguració de les Jornades del Corder