dijous, 19 de setembre del 2013

Comencen les V Jornades Gastronòmiques del Corder amb el pregó del músic Pep Sala


El dia 19 de setembre va tindre lloc a Arnes l'acte de presentació de les  V Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta, que se celebren entre el 20 de setembre i el 27 d'octubre de 2013 a 20 restaurants de la comarca. El músic Pep Sala va ser el protagonista de l'acte, ja que va ser el pregoner d'aquest certamen. En el seu parlament va aprofitar per lloar "la qualitat" del corder i de la resta de productes de la Terra Alta, entre els quals va esmentar el vi, l'oli i la mel. Pep Sala va finalitzar el seu discurs amb la interpretació de la cançó del grup Sau Boig per tuacompanyat a la guitarra pel músic de la Pobla de Massaluca, Max Sunyer.

En acabar els actes oficials, que van tindre lloc a la plaça de la Vila, sota els porxos de l'Ajuntament renaixentista d'Arnes, els vint restaurants participants a les jornades van oferir als assistents una degustació de punxades (tapes), acompanyada de vins i olis de la Terra Alta.

Aquestes jornades tenen com a objectiu divulgar les característiques del corder criat de manera extensiva pels pastors de la Terra Alta i, alhora, promocionar la resta de productes agroalimentaris de qualitat de la contrada, especialment el vi i oli, emparats en sengles denominacions d'origen, però també els embotits, la rebosteria, la mel, etc.
Tots els establiments participants a les jornades ofereixen als seus clients, durant un mes i una setmana, uns menús tancats en què el plat principal és a base de corder, cuinat de moltes maneres diferents, regats amb vins de la DO Terra Alta, i amb degustació d'oli de la DOP Terra Alta. Els preus dels menús oscil·len entre els 19 euros i els 35 euros.
La d'enguany és la quinta edició de les jornades, una fita que en opinió dels organitzadors significa la plena consolidació d'aquesta activitat. En opinió del president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, la clau de l'èxit d'aquestes jornades rau en el fet que impliquen tant el sector primari, com el de la hostaleria i el turístic. "Amb les Jornades del Corder potenciem la ramaderia comarcal, però també el vi, l'oli i la resta de productes de qualitat. A més se'n beneficien els restaurants i els establiments d'allotjament i, de retruc, la resta d'agents del sector turístic ja que el nostre client aprofita l'estada per conèixer territori", va explicar Luz.

A banda  dels restaurants, en l'edició d'enguany de les jornades, hi col·laboren fins a disset establiments d'allotjament: hotels, càmpings, apartaments i cases rurals, que ja l'any passat es van sumar a la iniciativa oferint avantatges als comensals del menú del corder.

Tot plegat es pot consultar en un catàleg de 36 pàgines en què el públic troba una fitxa completa de cada restaurant i establiment participant, el contingut dels menús, el preu, l'horari i altres informacions d'interès. La publicació es completa amb les salutacions dels organitzadors i del pregoner, Pep Sala; informació sobre els vins i els olis de la Terra Alta; informació turística i un mapa de la comarca.

Salvador Miralles fa el pregó inaugural de les VII Jornades Gastronòmiques del Corder

Programa de Jornades del Corder de la Terra Alta 2015

Pep Sala i Max Sunyer, a la inauguració de les Jornades del Corder