dimarts, 23 de juliol del 2013

Pep Sala, pregoner de les V Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta



Alguna cosa deu tenir el corder perquè fos un dels primers animals domesticats per l'home. Des de temps immemorials, aquest animal ens ha proporcionat carn, llet i llana. El seu valor simbòlic ha estat constant en diverses religions, especialment la jueva, l'islam, la cristiana i és part inseparable de la nostra cultura i de les nostres tradicions.
A Catalunya l'anomenem xai, be, corder, anyell... i els seus ramats han estat, i encara són,  part del paisatge habitual de les nostres comarques. Des de sempre, la seva carn ha estat protagonista de les grans celebracions col·lectives, tant, que amb els anys, aquestes trobades,  van esdevenir en un dels grans "esports" típicament catalans, les costellades.
L'acte de menjar carn de corder a la brasa, amb la família, els veïns, els amics o fins i tot algun convidat no desitjat, és, des de fa segles, una festa molt habitual al nostre país.  Les costellades  són festes de primavera o d'estiu, solen fer-se a l'aire lliure, sovint prop d'una font,  i solen ser motiu de retrobaments amb  companys i familiars. De vegades, a la carn de corder s'hi solen afegir botifarres, calçots, bolets, carxofes, cebes, pebrots, etc., que també, un cop passades per les brases, completen un àpat, sovint inoblidable. El toc distintiu el sol aportar un bon vi, un bon oli i uns quants grans d'all que serviran per elaborar un dels altres convidats imprescindibles de la festa: l'allioli.
I és que hi ha poques carns tan gustoses i plaents com la carn de corder! Les costelles fetes a la brasa o a la llosa, la cuixa o l'espatlla al forn, el pit de corder estofat, els braons rostits, o fins i tot els peus guisats, són bons exemples de la infinitat de plats extraordinaris de la cuina del corder, a casa nostra.
La carn de corder, però, és d'aquelles que no sap amagar la seva manca de qualitat. A vegades ens trobem que la carn "xaieja", i això és un senyal de mala alimentació o de vellesa de l'animal.
Afortunadament, al nostre país, encara podem trobar criadors i productors de carn de corder que mantenen una altíssima qualitat. És el cas dels productors de la Terra Alta, que saben combinar les tradicions i el coneixement amb la gran varietat de pastures de què disposen.
La majoria de catalans coneixem els grans vins i els magnífics olis de la Terra Alta, ara ja és l'hora que descobrim l’extraordinària carn dels seus corders.
Pep Sala

Salvador Miralles fa el pregó inaugural de les VII Jornades Gastronòmiques del Corder

Programa de Jornades del Corder de la Terra Alta 2015

Pep Sala i Max Sunyer, a la inauguració de les Jornades del Corder